Bygg din egen Hydroponi odlingslåda


Vill du komma igång snabbt och billigt?

Ikea har en plastlåda som heter Kuggis. Den kostar (mars 2021) 79:- med lock.

Borra hål, storlek beroende på vilka nätkrukor du ska sätta i och antal beroende på vad du ska odla. Tejpa för hålet på kuggislådan med typ silvertejp eller annan bra tejp. Dåde på in och utsida eller sätt in en kabelgenomföring (finns på Jula & Biltema) och limma fast den så den håller tätt. Det är endast de första veckorna vattnet kommer vara över hålet men du vill ändå alltid ha hålet täckt för att slippa alger och blomflugor.

Vi har en kuggis med 12 hål som vi driver upp plantorna i efter att de flyttat ur plantskolan. Där får plantorna växa till sig i källaren med bra belysning. När de är klara för skörd flyttas de över i en Kuggis med 6 hål som står i köket eller konservburkar med våra snygga plastlock för 32 eller 50 mm nätkorgar. På så sätt kan vi ha många plantor sallad på tillväxt i olika stadier och 6 plantor att skörda av. Varje vecka sår vi 6 nya frön i plantskolan, som efter några veckor flyttar över i tillväxtlådan. De 6 största plantorna i den lådan flyttar upp i köket och blir skördade under veckan.

De fösrta veckorna gror fröna i Plantskolan.
Sen får de växa till sig ett par veckor i tillväxtlådan (Kuggis med 6 eller 12 hål)
När det är dags att skörda flyttar vi upp lådan eller flyttar över plantorna i konservburkar med vår asnygga plastlock där de även blir en prydnad i köket..

På detta sätt är vi självförsörjande på sallad.
Kostnad:

2 st Kuggis från Ikea (2x79:-) 158:-
Plantskolan från Mylar.se 199:-
Nätkruka 32 mm med odlingssvamp  25 pack  69:-
Summa: 426:-

 

Tips att köpa till:

Hålsåg att borra hål i locket på Kuggislådan 99:-
Odlingssvamp 32 mm 75 pack 99:-

För att få motsvarande mängd sallad med Harvy behöver du 6 st av den stora (med 6 hål).- Total inköpskostnad  3.774:-

Ladda ner vår borrmall gratis här: