Vi rekommenderar att du hellre köper fler små påsar, t.ex. 2 liters, än en 30 liters påse. Det gör att du lätt kan ta fram och använda delar av ditt förråd utan att behöva öppna allt innehåll i en stor påse och exponera det för syre.
FRÅGOR OCH SVAR
Mylarpåsar
Klarar påsarna värme, jag ska förvara torkad friluftsmat som tillagas genom att man häller på varmt vatten.
Ja, det gör dom.
Lägger du i en syreabsorbent så förlänger du dessutom hållbarheten rejält, glöm inte att ta upp den innan du tillagar (häller i vattnet).
Vi säljer mycket av 8,7 dl påsen till detta ändamål. Då den har zip-lock håller den värmen bra under "tillagning tiden".
Vid denna användning är det också mycket bra att påsen har platt botten så den kan stå upp.
Är Mylarpåsar säkra mot möss/råttor?
Mylarpåsar är säkrare än vakuum påsar eller andra plastpåsar då de är helt täta och inga lukter läcker ut och skvallrar om innehållet. Mylar är extremt starkt och står emot skarpa kanter eller vassa föremål. Det kan dock vara möjligt för möss att gnaga igenom påsen om de har tålamod.. Ett bra tips är att förvara påsarna i lådor eller skåp av metall, t.ex. ett arkivskåp, detta gör att du inte behöver titta till dina lager särskilt ofta. Plastbackar kan också vara ett alternativ att förvara dina påsar i.
Vad kan jag lagra i matväg i Mylarpåsar?
Alla torra produkter. Hållbarheten beror mycket på fetthalten i produkten.
Varför har ni Ziplock förslutning på de flesta påsarna, de ska ju ändå svetsas igen?
Förr eller senare ska ju innehållet användas, då är det mycket bekvämt att kunna ställa in påsen i skafferiet och återförsluta den. Innehållet måste annars hällas över i en annan behållare med lock på.
Vissa av mina påsar blir som vakuumpackade andra inte, vad beror det på?
Trots att det finns luft kvar i påsen är miljön är ändå syrefri och säker. Håll bara koll så att förslutningen är tät.
Det beror helt på hur mycket luft det var i påsen då du svetsade igen den. Tänk även på att vissa livsmedel innehåller mer luft än andra. Syreabsorbenten förbrukar syret som motsvarar 21% av luften. Porösare livsmedel, t.ex. havregryn innehåller mer luft så de sjunker ihop mer. I en påse med bönor och 2 dl luft försvinner bara 0,4 dl.
Hur försluter jag påsen?
Enklast är att använda en plattång (en sån för hår). Den har två värmeplattor som smälter plasten från bägge sidorna. Vi rekommenderar att du köper en som det går att ställa in värmen på. Optimalt är 140-240 grader beroende på hur tjock plast det är i påsen. Det går även bra att använda ett strykjärn, ta en träskärbräda eller en planka, lägg delen som ska svetsas igen på träet och stryk på den med ett strykjärn på högsta temperatur (tre prickar). Glöm inte att stryka på bägge sidorna. En billig plattång kostar runt 150:- en bra (med ställbar temperatur) runt 400:-
Polyeten (det inre lagret) smälter vid 110-120 grader
PET (det yttre lagret som kommer i kontakt med plattången/strykjärnet) smälter vid 260 gradetGår påsarna att återförsluta?
Ja, det går utmärkt att svetsa ihop dem igen, dock inte på samma ställe. Klipp bort den gamla svetsen och svetsa om längre in på påsen.
Vad ska jag tänka på när jag packar i Mylarpåsar?
Planera ditt packande och arbeta snabbt! • Skriv på påsarna INNAN du packar dem, det är mycket lättare då. Var
tydlig med vad du packat, när och hur länge det max ska lagras. • När du öppnar påsen med syreabsorbenter vill du svetsa igen påsarna så
fort det går. • När du väl förslutit påsen får du gissa dig till vad det är i den om
du inte skrivit på påsen vad den innehåller. • Använd en bra och permanent penna, t.ex den som finns i vår shop. • Packa en produkt i taget. Det blir lätt väldigt rörigt annars.
•
Stora påsar placeras med fördel i en plastback eller hink när de packas så de
inte välter.
Kan jag förvara Mylarpåsar i en jordkällare?
Det går bra, dock
skulle jag ha dem i en plåtback eller ett plåtskåp.
I jordkällare finns
möss och får de för sig att börja gnaga så kommer de igenom till slut.
Syre absorbenter
Hur vet jag om mina Syreabsorbenter fungerar?
Efter att du packat och förseglat mylarpåsen kommer du känna att påsen blir varm där syreabsorbenten ligger, detta är helt naturligt och en del av den kemiska process som startar när syreabsorbenten reagerar med syret. Hur varm den blir beror på hur många syreabsorbenter du lagt i påsen och hur mycket syre som finns där.
Varför har ni bara syreabsorbenter i storleken 300 cc ?
För att hålla priset nere har vi valt att endast ha en storlek, det är mycket lätt att lägga i flera om det behövs. Det räcker oftast med en 300cc syreätare till 2 liters påsarna.
Vad innehåller syreabsorbenter / syreätare?
Det är en påse av papper som innehåller ca 80% järnfilspån och 20% aktivt kol. Då detta kommer i kontakt med syre påbörjar en process där järnfilspånet rostar, detta bildar järnoxid som binder upp syreatomerna från luften. Påsen blir varm. Processen tar ett par timmar innan allt syre är uppbundet. Har man tillräckligt många syreabsorbenter så binds 99.99% av allt syre upp. Att ha mer än man behöver ger inte bättre effekt.
Kommer syreabsorbenterna göra så att det blir vakuum i påsen?
Ja och nej. De kommer ta bort allt syre (21% av innehållet i påsen). Men är det mycket luft kvar i påsen eller om livsmedlet innehåller mycket luft så kommer påsen inte bli hård och vakuumpackad. Den tål dock lagring lika bra. Det viktigaste är att allt syre är borta.
Hur hanterar jag syreabsorbenterna?
Förvara dem i vakuumpåsen du fick dem i. Syreabsorbenterna förbrukas när de kommer i kontakt med syre. Försegla påsen igen så fort du har tagit ut de absorbenter du ska använda.Kommer du använda alla inom ett år så går det bra att förvara dem i en glasburk med gummipackning (syltburk) om den är tät. Om du vill att de ska hålla längre behöver du vacuumförpacka dem igen i en vacuummaskin. Lägg över de påsar du inte ska använda och lägg dem i en vacuumpåse. OBS! den påsen syreabsorbenterna kommer i går endast att vakuumpacka i en kammarvakuummaskin.
Hur många 300cc syreabsorbenter ska jag använda?
Det beror på påsens storlek och vad du lagrar i den. Försök uppskatta hur mycket luft det är i påsen. En 300cc syreabsorbent tar bort syret i 1,2 liter luft. Vi rekommenderar att du alltid tar mer absorbenter än du behöver, det är en billig försäkring.
Vad är den lilla rosa påsen som ligger i påsen med syreabsorbenterna? (endast i 100-pack)
Det är ett så kallat Oxy eye. Det visar om det finns syrei påsen.
Rosa= inget syre
Lila= syre i påsen.
När du öppnar din påse och flyttar över syreabsorbenterna i en glasburk med plastpackning, t.ex. burken Korken från Ikea, så flytta med denna så ser du att din burk är tät och att dina syreabsorbenter fortfarande är aktiva.
Om den lilla påsen utsätts för syre blir den fort lila, men då den återförs i en syrefri miljö blir den ljust rosa igen efter ett tag.
Frakt
Vilka länder levererar ni till?
Fraktpriser
Priset på din frakt beräknas i kassan.
Inom Sverige till närmaste DHL utlämningsställe:
0-3 kilo 59:-
3-5 kilo 79:-
5-10 kilo 99:-
Över 10 kilo 169:-
Hempaket inom Sverige
0-10 kg 159:-
Inom EU
0-4 kg 129:-
4-10 kg 199:-
Du får alltid besked om kostnaden innan du bekräftar din order.
Hår lång leveranstid har ni
Vi levererar från eget lager i Sverige med DHL till ett utlämnings ställa nära dig.
Inom Sverige 2-5 arbetsdagar
Inom EU 3-10 ardetsdagar
Lagringstider
Kan jag inte lika gärna vakuumpacka mina torrvaror?
Nej, att packa med en syreabsorbent är fem gånger så effektivt för att
öka lagtingstiden. Även om du vakuumpackar så finns det fortfarande syre kvar i
påsen, ofta i matvarorna och detta kommer att förstöra innehållet över tid.
Lagring av torkad frukt?
Hur länge kan jag lagra olika matvaror i mylar påse med syre absorbent?
Det beror på vad det är för produkt och den omgivande temperaturen.
Läs mer i vår artikel om lagringstider i syre fri miljö
Vill du duka ännu djupare rekommenderar vi denna bok i ämnet:
Hydroponisk odling
Vad är Hydroponisk odling?
Hydroponisk är en sammanslagning av två latinska ord och betyder "Arbetande vatten"
Att odla hydropiniskt är att odla utan jord.
Växten får allt den behöver genom att rötterna hänger ner i vatten med näring i.
Växten hålls på plats av ett medium i en nätkorg av t.ex skumplast eller småstenar. Det enda uppgiften mediumet har är att hålla fast växten. Det ska vara ett dött material som inte suger upp eller ger ifrån sig någon näring eller andra ämnen. Rötterna hänger sedan ner i näringslösningen och får i sig allt de behöver. Fördelen är att det växer mycket fortare, man slipper många av problemen med sjukdomar och insekter och du kan inte vattna ihjäl dina plantor..
Att odla i skumsvamp
Börja med att skölja igenom svamparna och dränka in dom i vatten. Sätt fröet på det djup som rekommenderas på fröpåsen. Se till att svampen har kontakt med vattnet tills plantan grott och fått ett par rötter som är minst 3-5 cm.
Tänk på att vissa fröer kräver speciella förutsättningar
för att gro. Ljus eller mörker värme eller kyla.
T.ex. sallad gror ej vid rumstemp över 20 grader.
Chili vill ha minst 25 grader. Läs på innan du sår.
Vi rekommenderar att du förgror i en plantskola eller på ett blött hushållspapper och sedan försiktigt flyttar över fröet med en pincett i den genomblöta svampen när det grott. Alla frön gror inte, dumt att ta upp plats i en odlingslåda med ett frö som inte kommer att gro. Det är inte ovanligt med en grobarhet på 60-70%, det anges på fröpåsen. Du sparar både plats och frustration genom att förgro dina frön.
Lycka till med dina odlingar!
Var hittar jag ...?
Torkade ägg / äggpulver
http://www.xn--heltrligt-y2a.se/agg-i-pulverform/
Här kan du beställa på nätet: (299:- för ett kilo)
https://www.myprotein.se/kosttillskott/aggvitepulver/10529687.html
Generella frågor
Kan jag ändra min order
Ja, så länge du inte fått et mail att vi skickat din order går det bra att lägga till fler produkter.
Maila oss vad du vill lägga till på din order. När vi laggt in produkterna får du ett mail emd en betalningslänk där du betalar för de nya produkterna.
På detta sätt spar vi miljö och du en extra frakt kostnad om du kommer på att du glömt något :-)