Vill du kunna odla sallad, kryddor och örter - året runt?
Saknar du möjlighet att odla utomhus?
Vill du odla men har inte "Gröna fingrar"?


Du måste prova hydroponisk odling!

Odlingen sker i näringsberikat vatten istället för i jord. Växternas rotsystem är i ständig kontakt med vattnet och näringen, vilket gör att de inte behöver söka efter det på samma sätt som i jord. Det gör att plantorna blir yteffektiva och växer sig större på kortare tid. Syret som växten & rötterna behöver fås antingen genom en syrepump som syresätter vattnet eller genom att man lämnar en luftspalt mellan vattenyta och planta där växten bildar speciella luftrötter.

Odla inomhus och utomhus

Det går att odla med hydrosystem både inomhus och utomhus. Tänk på att utomhusodlingar bara fungerar den varmare årstiden. Du kan ta in odlingen när kylan börjar smyga sig på. Många börjar hydroponiskt inne och flyttar sedan ut antingen hydroponiskt eller planterar om i jord för att få en tidigare och rikligare skörd. Du ska däremot inte ta växter från jord till hydroponik, risken att få med otrevliga bakterier eller skadedjur är stor.


Ett smart system för hemmaodlaren

Hydroponisk odling är perfekt för dig som tycker om att odla hemma – på balkongen eller som ett komplement till ditt trädgårdsland. Den stora fördelen är att det bara krävs några minuter för att komma igång och att det inte behövs någon tidigare erfarenhet. Det är alltså ett perfekt system för den som inte har gröna fingrar! Det är svårt att vattna ihjäl en växt som lever i vatten.

 1. Stor skörd snabbt. 
  När du odlar hydroponiskt växer plantorna till sig snabbare och bär frukt tidigare. Det går upp till dubbelt så fort. Skörden blir generös med liten insats och på en liten yta!

 2. Odla olika plantor i samma odling
  Vill du ha variation och odla olika typer av grönsaker och kryddväxter, kan du göra det i samma odling – utan separerade lådor.

 3. Slipp jordspill inomhus. 
  Eftersom hydroponisk odling inte kräver någon jord, slipper du tampas med jordfläckar inomhus eller på uteplatsen. Du slipper även släpa hem dyra och tunga jordsäckar.

 4. Komplettera din trädgårdsodling. 
  Odla hydroponiskt när det saknas plats i trädgårdslandet eller när säsongen går mot sitt slut och det börjar bli höst.

 5. Mindre problem med sjukdomar och skadeinsekter.
  Då substratet är icke organiskt blir det mindre problem med skadeinsekter då dessa ofta är beroende av jord för sin livscyckel.

 6. Minimalt underhåll.
  Bara att fylla på vatten och näring och skörda.

Hur kommer jag igång?

Vårt mål är att göra det enkelt och billigt att komma igång. Därför har vi gjort ett par startpaket med lite olika innehåll, så du ska hitta ett som passar just dina ambitioner. Du kan enkelt och billigt bygga ihop din egen odlingslåda. Se här hur vi gjort. Vi har även färdiga system om du vill komma igång snabbt och enkelt eller bara pröva på.

Ställ lådan ljust i ett fönster eller utomhus. Köp även till växtbelysning, vilket behövs under den mörkare årstiden. När lådan är på plats och du har fyllt på vatten, kan du med gott samvete lämna lådan åt sitt öde och följa plantornas utveckling. Slipp att springa med vattenkannan och kontrollera jordens fuktighet. Den hydroponiska odlingslådan sköter sig nästan själv.

Lämpliga plantor för hydrosystem

Det går att odla många typer av växter med hydroponisk odling. Dock är man överens om att bladgrönt och kryddväxter lämpar sig allra bäst. Här ges några exempel på lättodlade växter i ett hydroponiska odlingssystem.

• Sallat, gärna en som växter lite på höjden, t.ex romansallad
• Mangold
• Basilika
• Persilja
• Chilifrukter
• Tomater
• Dill
• Koriander

Det nya sättet att odla!

Upptäck fördelarna och enkelheten med hydroponisk odling. Hydroponisk odling är dessutom bättre ur miljösynpunkt och kräver inga farliga gödningsmedel som läcker vidare i naturen. Inga transporter av jord. Allt vatten och all näring du tillsätter kommer dina växter till godo. Samtidigt som du slipper kladdet med jord inomhus.

 

Här hittar du det du behöver för att komma igång!